Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Helytakarékos szabásmódok

2010.06.26

1. Az anyagot szimplán, színoldallal lefelé lefektetjük, és minden szabásmintát annyiszor rajzolunk fel, ahány darabot a szabásmintán előírtunk. pl.: asszimmetrikus ruhánál.

 Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Az anyag szövött szélét egymásra illesztjük, színoldallal befelé. Legjobb, ha össze is gombostűzzük, hogy még véletlenül se csússzanak el egymáson. A hajtott szél felé simítsuk ki az anyagot. Ilyenkor minden dupla alkatrészből csak egyet kell felrajzolni. Egy darabot csak abban az esetben tudunk szabni, ha az szimmetrikus, és a hajtott szélre helyezzük az alkatrész szimmetriatengelyét, vagy a dupla alkatrészek szabásának befejeztével az anyagot hajtsuk szét, és szimplán szabjuk ki az alkatrészt. Mindig előre gondoljuk át, hogy hol fog kijönni a szimpla alkatrész.

 Kép

 

 

 

 

 

 

3. Az anyagot hajthatjuk két oldalról középre színoldallal befelé, így két hajtott szélt kapunk. Ezt a megoldást olyankor érdemes alkalmazni, ha az eleje és a háta is egy darabból áll és szimmetrikus.

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 A SZABÁSNÁL MÉG TÖBB  DOLGOT IS FIGYELEMBE KELL VENNI!!!

A) Szövésirány
Vannak olyan anyagok, például bársony, bolyhos anyagok, plüss, stb..., amelyeknek a színoldalán végigsimítva látni fogjuk, hogy egyik irányba elsimulnak a felület szálai, a másikban felborzolódnak. Ilyenkor feltétlenül figyelni kell, hogy az alkatrészeket csak egy irányban fektethetjük az anyagra, mert a kész ruhán szembeszökő színeltérés lesz.
B) Mintairány
Az anyagon meg kell nézni a mintát, hogy mindegyik mintaelem egyirányban van-e, vagy oda-vissza fordítva is megtalálható. Amennyiben egyirányba mutatnak a mintaelemek, ügyelnünk kell rá, hogy az alkatrészek is mind azonos irányba feküdjenek az anyagon. pl.: gondolunk itt mondjuk egy házikó mintás flanell anyagra. Ha a házikók teteje mindig felfelé van az anyagon, akkor csak egyirányba szabhatjuk, ha a teteje lefelé is és felfelé is van, akkor mindkét irányba szabhatjuk. Gondoljunk bele, hogyan mutatna mondjuk egy pizsamán, ha a bal elején a házikók fejjel lefelé, a jobb elején pedig felfelé állnának.
C) Minta illesztése
Ha az anyagunk kockás, vagy csíkos, már a szabásnál figyelni kell, hogy ahol csak lehetséges, a varrásoknál találkozzon a minta, nagymintás anyagnál pedig a szimmetrikus alkatrészeken egyformán kell elhelyezkednie. Természetesen ilyenkor több anyagot is kell vásárolni (kb.+30%), mert az alkatrészek csak a mintázat által meghatározott helyen lehetnek. A nagymintás anyagoknál érdemes arra is figyelni, hogy harmónikusan helyezkedjen el a minta az egyes alkatrészeken, vagyis a jól látható területeken egész mintaelemek legyenek. Tipikus hiba, hogy az elejeszélét az elejeközepével összekeverjük! A bonyolult mintázatot nyitottan szabja (terítési módok 1.), amennyiben hajtott szélű terítési módot választ, ügyeljen rá, hogy a minták fedjék egymást. Mintás, kockás vagy csíkos anyag esetében is, amikor hajtott szélű terítési módot használunk, mindig javasolt a két réteget összegombostűzni, vagy fércelni, így biztos nem csúsznak el egymáson szabás közben a rétegek. Kockás anyagnál irányított mintának számít, ha a kocka nem egyenlő oldalú..
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 


Utolsó kép


FacebookArchívum

Naptár
<< Október / 2018 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 252540
Hónap: 1749
Nap: 47