Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az anyagokról

2010.06.26
Megkülönböztetünk természetes és műszálas kelméket összetevőit illetően, de osztályozhatjuk őket aszerint is, hogy mennyire nehéz velük dolgozni. 
Természetes ruhaanyagok
Természetes alapanyagú kelmék közül a legfontosabbak a selyem, a gyapjú, a pamut valamint a lenvászon.

A selymet, ezt a lágy, kissé csúszós anyagot a selyemhernyó gubójából szövik, s mivel ez hosszadalmas, aprólékos folyamat, ez a kelme elég drága is. A selyem lehet könnyű és nehezebb, készítenek az áttetsző fátylaktól kezdve egészen a nehéz, vastag selymekig sokfélét.
 
A gyapjú meleg és rugalmas, és szintén több súlyban, ezen kívül szőve, fonva vagy kötve gyártják. Általában ezt használják részben öltönyökhöz, felöltőkhöz, egy fajtáját kabátbéléshez és kötött pulóverek készítéséhez. 
 
A harmadik természetes anyag a pamut, amit a gyapot nevű növény rostjaiból készítenek. Ebből van például a géz, a könnyű batiszt, a vastag és erős kordbársony és a mindenki által nagyon kedvelt farmeranyag is. A pamutot nagyon jól lehet festeni és könnyű tisztítani, ami nem elhanyagolandó szempont.
 
A negyedik pedig a lenvászon, amit a len rostjaiból készítenek. Ebből készülnek a finom zsebkendők, törölközők és egyéb ruhaanyagok is. A lenvászon egy kellemes, hűvös viselet, emellett erős és szép fényű anyag, egy hátránya azonban van, mégpedig hogy a tiszta len nagyon könnyen gyűrődik.
 
Műszálas kelmék

A műszálas kelméknek nagyon széles választéka létezik.  Eőnyös tulajdonsága, hogy nem is gyűrődnek és nem mennek mosáskor össze, amit sokszor a lenvászon esetében például nem mondhatunk el. Legtöbb fajtája mosható, és nem igényel sok vasalást. Ebben a kategóriában négyfélét emelnék ki, a szintetikus anyagokat, a keverékeket, a szintetikus selymeket, végül egy fura nevűt, a vinyleket.

A szintetikus anyag többnyire selymes tapintású, könnyen rojtosodik, de jobb minőségű fajtáját alig lehet megkülönböztetni a valódi selyemtől, ráadásul sokkal olcsóbb is.

A keverékanyagok neve is elárulja, hogy nem egyfajta anyagot takar, hanem általában szintetikus anyag és természetes szálak (elsősorban pamut) keveréke. Ezek már kevésbé rojtosodnak, s kaphatóak könnyű, közepes és nehéz súlyú változatban. Kevés vasalást igényel, sőt, egyes fajtái csak hideg vasalóval vasalhatóak. 
 
A szintetikus selymek csúszósak, könnyen rojtosodnak és rendszerint nehéz is velük dolgozni. Óvatos bánásmódot igényelnek. Könnyedén és csak hidegen vasalhatók, és csúszós tulajdonsága miatt soha nem szabad előzetes fércelés nélkül dolgozni vele.
 

Végül említsük meg a vinyleket, amely egy rugalmas anyag, s ismert a finomabb változatától kezdve a bőrutánzatig többféle is. Szerencsés tulajdonsága, hogy nem rojtozódik, de egy jó tanácsot meg kell jegyezni vele kapcsolatban, hogy soha ne tűzzük tele gombostűvel, mert a lyuk örökre megmarad. Az ilyen anyag esetében a legjobb ragasztószalagot és gémkapcsot használni a férceléshez. Ezekhez lehet már kapni speciális gépi varrótűt, kézi varrása viszont nagyon nehéz, és nem is igen ajánlott.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 


Utolsó kép


FacebookArchívum

Naptár
<< Október / 2018 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 253739
Hónap: 1639
Nap: 61